Gastroenterolog u Nišu

Poliklinika Bocokić u Nišu u svom tima ima internistu gastroenterohepatologa prim. dr Radišu Vitasa.  Pregled specijaliste gastroenterologa vrši se po unapred zakazanom terminu i cena ovog pregleda je 4200 din. 

Kako se pripremiti za pregled gastroenterologa?

Najčešći simptomi koji ukazuju na oboljenje digestivnog trakta i zbog kojih bi trebalo da Vas pregleda gastroenterohepatolog :

  • Bolovi ili osećaj pečenja ( gorušica) u stomaku
  • Otežano gutanje, gubitak apetita, mučnina, nadražaj na povraćanje
  • Gubitak telesne težine
  • Preterana pojava gasova
  • Neredovna stolica- zatvor ili više od tri stolice dnevno
  • Povraćanje crnog ili gorkog sadržaja
  • Prisustvo krvi u stolici
  • Bolovi sa desne strane trbuha

Ukoliko vam se desi da primetite neke od ovih simptoma, moguće je da je problem vezan za digestivni trakt i da vam je potreban pregled gastroenterologa. U Poliklinici Bocokić u Nišu ovaj pregled uvek počinje razgovorom, u kome lekar od pacijenta dobija neophodne informacije o samom početku tegoba i dalje o njihovom trajanju, o tome da li su intenzivnije nakon jela ili pre jela, da li prolaze spontano itd.

Nakon uvodnog razgovora lekar mora obaviti i pregled trbuha, kako bi se uverio da u trbuhu nema uvećanih organa, ili neke mase, ili viška tečnosti koja bi ukazivala na prisutno ozbiljnije oboljenje. Takođe, ukoliko je u vašoj porodici bilo obolelih od neke teške maligne bolesti digestivnog trakta, o tome obavezno obavestite svog lekara.

Pregled specijaliste gastroenterologa u Poliklinici Bocokić u Nišu vrši se po zakazanom terminu i cena ovog pregleda je 4200 din.
Tokom pregleda, lekaru će možda biti potrebno da uradi i ultrazvučni pregled gornjeg abdomena.

 

Ultrazvuk gornjeg abdomena

Radi se o dopunskom dijagnostičkom pregledu, na kome se može sagledati struktura različitih organa u trbušnoj duplji. Ultrazvuk gornjeg abdomena obuhvata pregled jetre, žučne kese, žučnih puteva, pankreasa, slezine, oba bubrega, kao i velikih krvnih sudova i limfnih čvorova u trbušnoj duplji.

Za ultrazvučni pregled gornjeg abdomena neophodna je priprema. Nekoliko dana pre pregleda nemojte jesti hranu koja stvara puno gasova- kao što je pasulj, kupus i slično. Na dan pregleda, četiri sata pre pregleda nemojte jesti uopšte. Dozvoljeno je da pijete vodu i idete u toalet onoliko puta koliko vam je potrebno.
Ultrazvučni pregledi se zakazuju. Cena ultrazvučnog pregleda gornjeg abdomena je 3700 din.

Neke od najbitnijih analiza u gastroenterologiji koje imaju preventivni značaj su pregled stolice na okultno krvarenje – FOB test i pregled stolice na Helicobacteriju.

Vaš lekar

dr Radiša Vitas

U Poliklinici Bocokić u Nišu,
internista gastroenterohepatolog je prim. dr Radiša Vitas


Zakažite pregled

Pozovite nas na 018/572-795 ili zakažite pregled online