Kardiolog

U Poliklinici Bocokić, u odeljenju za internu medicinu rade lekari koji su eksperti iz oblasti kardiologije. Takođe, koriste se savremene dijagnostičke metode i izuzetno kvalitetni medicinski uređaji, na kojima se vrši pregled.

Zahvaljujući lekarima koji su spremni ne samo da brzo postave dijagnozu i da pravovremeno i adekvatno reaguju sa davanjem terapije, već i da sa pacijentima porazgovaraju o njihovim svakodnevnim problemima, u Poliklinici Bocokić se možete osećati uvek sigurno i prihvaćeno.

Kardiolozi u Poliklinici Bocokić bave se prevencijom i dijagnostikom oboljenja srca i krvnih sudova koje uključuju EKG pregled, ultrazvuk srca sa Color doplerom, i postavljanje 24h holtera krvnog pritiska i EKG-a.

 

Kada se treba javiti na kardiološki pregled?

  • Ukoliko osećate bol ili bilo koju nelagodnost u grudima, otežano dišete, imate probadanje u predelu srca, ili osećate nepravilan srčani rad- vreme je da se javite kardiologu. Bolovi u predelu grudi, uvek zahtevaju javljanje kardiologu. Ovi bolovi ne smeju se zanemariti, jer mogu biti ozbiljan znak da je srce ugroženo.
  • Možda već neko vreme u jutarnjim časovima imate glavobolju, ili zujanje u ušima, i izmerili ste povišene vrednosti krvnog pritiska, obavezno je da obratite pažnju na pomenute tegobe i uradite kardiološki pregled.
  • Takođe, neke druge bolesti- kao što je šećerna bolest, bolest štitne žlezde, ili sasvim prirodan ulazak u menopauzu- zahtevaju da obavite kardiološki pregled.
  • Ukoliko se rekreativno bavite sportom, preporuka je da bar jednom godišnje obiđete kardiologa, kako bi ste se uverili da je sa vašim srcem i krvnim sudovima sve u redu, i kako biste mogli neometano i slobodno da nastavite sa svojim sportskim aktivnostima.
  • Svako bi čak i bez tegoba, iz preventivnih razloga, bar jednom godišnje morao da uradi potpuni kardiološki pregled, sa EKG-om i ehokardiografijom srca. Takođe, zato što je srčana akcija nešto što se iz minuta u minut menja, potrebno je uraditi i holter EKG-a ili holter krvnog pritiska.

 

EKG pregled

EKG pregled predstavlja zapis električne aktivnosti srca koji traje nekoliko minuta: ovaj zapis izvodi se pomoću aparata, koji se naziva elektrokardiograf. Tokom vršenja EKG pregleda pacijent leži na leđima, a lekar ili medicinska sestra mu postavljaju elektrode na grudni koš, ruke i noge. Za pacijenta je ovaj pregled sasvim bezbolan i lagodan, a za lekara veoma značajan jer se pomoću njega stiče uvid u to da li je srčana radnja ritmična, da li postoje znaci koji bi ukazivali na infarkt srčanog mišića.

Za EKG pregled nije potrebna priprema, i odmah po završenom pegledu pacijent se može vratiti svojim uobičajenim aktivnostima. Cena kardiološkog pregleda sa EKG-om je 4000 din.

 

Ultrazvuk srca ili ehokardiografija srca

Ultrazvuk srca ili ehokardiografija srca je neinvazivna i potpuno bezbolna dijagnostička metoda kojom se obavlja pregled srca i velikih krvnih sudova srca. Tokom ovog pregleda posmatra se rad i funkcionalnost srčanih zalistaka, posmatra se i meri debljina zida srčanih komora i pretkomora, posmatra se da li svi delovi srčanog mišića rade i tačno meri snaga rada srčanog mišića.

Ovim pregledom se sagladava i stanje srčane maramice, pregled je veoma detaljan, a može da se radi odraslim ljudima, ali i deci- kako bi se otkrilo postojanje neke urođene srčane mane.

Ultrazvuk srca radi se dok pacijent leži okrenut na levi bok sa podignutom levom rukom iznad glave. Pregled se vrši pomoću posebne ultrazvučne sonde na koju se nanosi gel, a zatim se sonda prislanja na grudni koš i tom prilikom šalje i prima ultrazvučne talase.

Ultrazvučni pregledi se moraju zakazati. Cena ultrazvučnog pregleda srca je 4000 din.

 

24 – satni holter krvnog pritiska

24- satni holter krvnog pritiska je aparat koji služi za praćenje vrednosti krvnog pritiska tokom 24h. Ovaj aparat u isto vreme meri vrednosti krvnog pritiska, ali i sadrži u sebi poseban memorijski uređaj koji te vrednosti beleži, a zatim ih i na poseban način obrađuje.

Ovaj aparat naročito je koristan kod ljudi kojima vrednosti krvnog pritiska variraju, ili tokom noći imaju nagle promene vrednosti krvnog pritiska. To je veoma bitno, kako bi ste u pravo vreme uzeli odgovarajuću dozu leka. Takođe, holter krvnog pritiska, koristi se i za praćenje efekata terapije.
Cena nošenja ovog aparata je 4000 din.

24 – satni holter EKG-a

24- satni holter EKG-a je aparat koji pravi grafički zapis električne aktivnosti srca i to u trajanju od 24h. Ovaj aparat se nosi u torbici, a pomoću posebnih elektroda koje se stavljaju na površinu kože grudnog koša beleži srčanu aktivnost. Veoma je značajan kako bi smo registrovali promene srčanog ritma koje se javljaju samo povremeno.

Dok nosite ovaj aparat možete da se bavite svojim uobičajenim aktivnostima. Preporučeno je da vodite i dnevnik, u koji ćete upisivati ukoliko ste imali neke tegobe – u vidu preskakanja srca, bolova u grudima, vrtoglavice, osećaja nedostatka vazduha.
Cena nošenja ovog aparata je 4000 din.

 


Vaš lekar

dr Ružica Janković Tomašević

Eho srca, kao i sve kardiološke preglede za odrasle, u Poliklinici Bocokić obavlja doktor medicinskih nauka, spec. interne medicine dr Ružica Janković Tomašević.


Zakažite pregled

Pozovite nas na 018/572-795 ili zakažite pregled online