Priprema za laboratorijske analize

Pravilna priprema pacijenta pre uzorkovanja materijala je izuzetno značajna, jer od toga zavisi tačnost laboratorijskih rezultata.

Kako se pravilno pripremiti za venepunkciju (uzimanje krvi iz vene)?

Za većinu laboratorijskih analiza u laboratoriju je najbolje doći ujutru, na prazan stomak, 12 sati nakon poslednjeg obroka. Ovo je važno imati na umu, zato što uzimanje hrane nekoliko sati pred vađenje krvi dovodi po porasta koncentracije glukoze, holesterola, lipida, proteina, gvožđa i drugih metabolita i može uticati na verodostojnost nalaza.

Ukoliko pijete neke lekove ( preparate gvožđa, vitamine, hormone), potrebno je nekoliko dana pre davanja krvi da prekinete terapiju.

Pre vađenja krvi izbegavajte velike fizičke napore, jer i to može uticati na rezultate analiza.

Ako je potrebno da odredite nivo prolaktina, kortizola , ACTH, kateholamina nakon dolaska u laboratoriju potrebno je da mirujete u periodu od 20-30 minuta. Ovo su i hormoni koji pokazuju izrazito dnevno variranje, te vreme i profil za vađenje krvi i njihovo određivanje treba da odredi sam lekar.

Za pacijente koji su na ORALNOJ ANTIKOAGULANTNOJ TERAPIJI preporučuje se vađenje krvi u jutarnjim časovima i da uobičajenu terapiju uzmu nakon vađenja krvi. Ovo važi i za pacijente koji boluju od neke hronične bolesti za koju redovno uzimaju terapiju.

 

Savet o pripremi za određivanje lipidnog statusa

Naziv lipidni status odnosi se na određivanje nivoa holesterola, HDL, LDL i triglicerida u krvi. 24 sata pre uzorkovanja materijala nemojte konzumirati alkohol i jesti jako masne namirnice ( sirevi, slanina, mesne prerađevine), a veče pre uzorkovanja materijala nemojte ništa jesti. Nekoliko dana pre davanja krvi pijte dosta vode i koristite pretežno biljnu hranu.

 

Savet o pripremi za određivanje gvožđa ( Fe) u krvi

Neke namirnice iz hrane bogate gvožđem, kao što je borovnica, aronija, kupina, mogu uticati na nivo gvožđa, pa je potrebno nekoliko dana pre uzimanja krvi da ih izbegavate. Ako primate injekcije gvožđa u mišić, venu, ili ukoliko pijete preparate gvožđa potrebno je da prekinete terapiju najmanje nedelju dana pre uzimanja krvi.

 

Savet za pravilno uzimanje mokraće za analizu

Za pregled urina i/ili urinokulture neophodno je uzeti prvi jutarnji urin (srednji mlaz) u sterilnu posudu i u najkraćem roku doneti ga u laboratoriju. Ukoliko ne možete brzo da stignete do laboratorije, urin se do dolaska u laboratoriju može držati u frižideru neko vreme.

 

Uputstvo za prikupljanje 24 satnog urina

Tokom ovih 24 h potrebno je da popijete 6 do 8 čaša vode (oko 1,5 L). Urin možete sakupljati u čiste plastične boce (najbolje od flaširane vode). Prvo jutro skupljanja mokraće, najpre kompletno ispraznite bešiku, ODBACITE taj urin i zabeležite vreme. Sakupljajte SVE uzorke urina tokom dana i noći u plastičnu bocu. Tačno 24 sata od početka sakupljanja, kompletno ispraznite bešiku i sav urin dodajte prethodnoj količini. Ovaj poslednji uzorak kompletira Vaš 24h urin. Nakon toga, od ukupne količine urina koju ste prethodnih 24 h skupljali, izdvojite jednu malu čašicu urina i samo to donesite.

Potrebno je da zapišete tačno koliko ml mokraće ste izmokrili u toku 24h prikupljanja urina.

Za određivanje kalcijuma i fosfata u 24 satnom urinu, potrebno je da se najpre obratite laboratorijskom osoblju, kako biste dobili određeni stabilizator koji se sipa u posudu pre početka skupljanja urina.

 

Test opterećenja glukozom

Test opterećenja glukozom se izvodi u laboratoriji, u trajanju od 120-180 minuta (u zavisnosti od protokola koji je zahtevao Vaš lekar). Za vreme izvođenja samog testa pacijent treba da miruje i ne sme da jede. Par dana pre izvođenja testa pacijent treba da je na uravnoteženoj ishrani i ne bi trebalo da se izlaže većim fizičkim naporima.

Trebalo bi prekinuti uzimanje pojedinih lekova koji utiču na metabolizam glukoze (npr. kortikosteroida), ali samo uz dogovor sa ordinirajućim lekarom.

 

Pogledajte cenovnik Poliklinike i laboratorije Bocokić