Biserne papule penisa ili Tisonove žlezde

Objavljeno: 15.01.2023, Dragan Jankovic

Šta su biserne papule penisa?

Biserne papule penisa je narodni izraz koji se odnosi na Tisonove žlezde. To su žlezde prisutne na rubu glansa penisa, kružno su postavljene  i izgledaju poput sitnih, beličastih okruglih perlica, veličine uglavnom manje od 1mm. Zbog svog okruglog izgleda, bele prebojenosti i veličine su dobile naziv biserne papule. Tisonove žlezde , kao i sve druge žlezde- učestvuju u lučenju određenih supstanci, koje u prvom redu imaju zaštitnu ulogu za kožu penisa u podmazivanju, tj. stvaranju sebacealnog sadržaja. Tisonove žlezde su normalno prisutne na koži penisa još na rođenju, a njihova vidljivost se povećava nakon puberteta sa odrastanjem. Vidljivost Bisernih papula je intenzivnija tokom erekcije i seksualnog odnosa.  Usled starenja, vidljivost Bisernih papula i aktivnost Tisonovih žlezda  se ponovo smanjuje.

Zbog toga što postaju vidljive sa odrastanjem, većina muškaraca oseti nelagodnost zbog njihovog javljanja u trenutku kada ih primeti. Najčešće je ta nelagodnost vezana za psihički i lični doživljaj muškaraca, pa se kod mnogih javlja i želja za uklanjanjem navedenih promena.

Lekari pojavu Bisernih papula smatraju normalnom.

Biserne papule i kondilomi ili druga polno prenosiva oboljenja

Iako su biserne papule po svom izgledu karakteristične, potrebno je otkloniti sumnju na postojanje promena drugog porekla.

Biserne papule nisu polno oboljenje, niti se mogu dobiti ili preneti polnim putem.

  • Ukoliko su na glaviću penisa prisutni neki znaci zapaljenja- crvenilo, svrab, gnojna sekrecija- tada je moguće postojanje i nekog polnog oboljenja, pa je zadatak lekara urologa da posumnja i napravi diferencijalnu dijagnozu.
  • Diferencijalno dijagnostički je neophodno razmotriti infekciju HPV virusom ( humani papiloma virus). Ovaj virus se sreće kod velikog broja mladih, polno aktivnih ljudi. Postoji oko stotinu različitih tipova ovog virusa, a neki tipovi HPV izazivaju pojavu genitalnih bradavica- kondiloma. Ove bradavice se prenose polnim putem, mogu da budu manje ili veće po veličini, i da se jave na koži i sluzokoži penisa, ali i na sluzokoži anusa ili na preponskoj regiji.

Na sledećoj tabeli su prikazane sličnosti i razlike između bisernih papula i kondiloma

Da li se biserne papule mogu ukloniti kremom ili nekim melemima?

U novije vreme je kozmetologija napredovala te su se i pojavile kreme čiji proizvođači tvrde da pomažu u smanjivanju bisernih papula. Takođe, postoje i neki recepti za biljne meleme sa sličnim efektom. U tu svrhu se nekada predlaže korišćenje belog luka, ulja čajevog drveta ili ricinusovog ulja. Takve varijante lokalne terapije mogu da iritiraju sluzokožu penisa i treba biti vrlo oprezan sa njihovom upotrebom.

Koji tretman je najefikasniji za uklanjanje bisernih papula?

Ukoliko se iz kozmetičkih razloga, i u dogovoru sa lekarom, rešite da uklonite biserne papule- tada je predlog da to učinite metodom radiotalasne hirurgije. Radio talasi se duži niz godina koriste u hirurgiji, i u urologiji i poznato je da imaju veliku efikasnost, da je rad sa njima brz i da je okolno oštećenje zdravog tkiva- minimalno.

U Poliklinici Bocokić u Nišu možete uraditi urološki pregled, a nakon pregleda i savetovanja sa lekarom, možete i odlučiti da biserne papule penisa uklonite.

Zakazivanje se vrši pozivom na broj: 018 57 27 95

Cena urološkog pregleda je 3600 din., a cena intervencije uklanjanja je 30000 dinara. Uklanjanje bisernih papula se vrši  u lokalnoj anesteziji, a oporavak od intervencije je brz.