Ešerihija koli (Escherchia coli) i urinarne infekcije – uzroci, simptomi i lečenje 

Objavljeno: 26.08.2023, dr Aleksandra Bocokić

Ešerihija koli (E. coli) je Gram negativna bakterija iz porodice Enterobakterija (Enterobacteriaceae) koja ulazi u sastav fiziološke flore creva i široko je rasprostranjena u prirodi. U digestivnom traktu čoveka igra značajnu ulogu, jer pomaže u procesu varenja i odbrane od patogenih bakterija poput Šigele i Salmonele.

Međutim, određeni sojevi E. coli mogu da izazovu nelagodne infekcije kako u probavnom, tako i respiratornom i urinarnom sistemu. Zapravo, Ešerihija je najčešći izazivač urinarnih infekcija (čak 80-90% urinarnih infekcija nastaje zbog E.coli). Ovde treba imati u vidu da su osobe ženskog pola sklonije urinarnim infekcijama od muškaraca, zbog fiziologije urinarnog trakta.

Kako E. coli dospeva u urinarni trakt?

Do urinarne infekcije Ešerihijom koli najčešće dolazi direktnim prelaskom bakterije u predeo uretre ( mokraćne cevi), a zatim i daljim širenjem naviše izazivajući tako cistitis, odnosno upalu mokraćne bešike, kao i upalu prostate kod muškaraca. U težim slučajevima dolazi do ozbiljnijih upala bubrega (pijeonefritis), a bakterija može da prodre i u krvotok izazivajući urosepsu.

Žene su posebno izložene riziku od urinarnih infekcija, zbog anatomije ženskih urogenitalnih organa. Mokraćna cev kod žena jekratka,, što omogućava bakterijama lakši pristup bešici, gde se većina urinarnih infekcija i razvija.

E. coli se može proširiti na urinarni trakt na različite načine. Takođe, postoje određena stanja koja čine da budete podložniji riziku od urinarnih infekcija. Ovo su najčešće sitaucije:

 • Nepravilno brisanje nakon korišćenja kupatila – Brisanje unazad napred može da prenese E. coli ka genitalnim i mokraćnim putevima
 • Tokom seksulanog odnosa
 • Trudnoća – Hormonske promene tokom trudnoće mogu uticati na rast određenih bakterija. Takođe se smatra da težina rastućeg fetusa može pritiskati bešiku, što olakšava pristup E. coli.
 • Kontracepcija – Kontraceptivna sredstva koji koriste spermicide, uključujući dijafragme i spermicidne kondome, mogu ubiti zdrave bakterije u vašem telu koje vas štite od bakterija poput E. coli. Bakterijski disbalans može vas učiniti podložnijim urinarnim infekcijama.
 • Menopauza – Nakon menopauze, pad cirkulacije estrogena izaziva promene u urinarnom traktu. Promene mogu povećati rizik od urinarnih infekcija

Simptomi urinarne infekcije izazvane E. coli

Urinarne infekcije izazvane Ešerihijom najčešće se prepoznaju po sledećim simptomima:

 • hitna, česta potreba za mokrenjem, često sa malim izlučivanjem urina
 • osećaj pune bešike
 • peckanje prilikom mokrenja
 • bol u karlici
 • zamućen urin neprijatnog mirisa
 • izmenjena boja urina (može biti braonkast, ružičast ili sa nijansama krvi)

Infekcije koje se šire sve do bubrega mogu biti posebno ozbiljne. Simptomi koji ih prate:

 • groznica
 • bol u gornjem delu leđa i boku, u predelu bubrega
 • mučnina i povraćanje

Prevencija – Kako sprečiti urinarne infekcije E. coli

Postoji nekoliko strategija koje mogu pomoći da smanjite rizik od urinarnih infekcija i sačuvate se E. coli. Dosledno sprovodite sledeće korake:

 • Pijte puno tečnosti, posebno vode. Voda  pomaže u razblaženju urina, što dovodi do češćeg mokrenja i oslobađanja bakterija iz urinarnog trakta, pre nego što do infekcije dođe. U letnjim mesecima, kada su velike vrućine, zbog znojenja se gubi tečnost iz organizma, pa je neophodna stalna nadoknada. I u drugim situacijama, kada se desi gubitak tečnosti iz organizma- vodite računa da redovno pijete vodu
 • Prilikom korišćenja toaleta, brišite se od napred prema nazad
 • Ispraznite bešiku ubrzo nakon seksa. Takođe, popijte punu čašu vode kako biste “isprali” bakterije.
 • Izbegavajte potencijalno iritantne proizvode za žene. Upotreba dezodorans sprejeva i pudera u genitalnom području može iritirati uretru.
 • Promenite svoj metod kontracepcije. Dijafragme, nepodmazani kondomi ili kondomi tretirani spermicidom mogu doprineti rastu bakterija.

Ešerihija koli – dijagnostikovanje i lečenje urinarne infekcije

Dijagnostikovanje urinarne infekcije i utvrđivanje prisustva Ešerihije u urinu obavlja se u par rutinskih, laboratorijskih procedura. Potrebno je da se uradi analiza urina, kao i urinokultura. Kod pacijenata koji se žale na bolove u predelu bubrega, lekar može zahtevati ultrazvučni pregled.

Prva linija lečenja bilo koje bakterijske infekcije su antibiotici. Ako mikrobiološka analiza urina bude pozitivna na bakterije, odnosno na E. coli, lekar će verovatno propisati jedan od nekoliko antibiotika koji deluju. Međutim, postoje sojevi Ešerihije koji su otporni na većinu antibotika.

Kada se urin daje na kultivaciju, E. coli iz uzorka se testira na različite antibiotike da bi se videlo koji je najefikasniji u njenom uništavanju. U pojedinim slučajevima lekar može da propiše kombinaciju antibiotika za borbu protiv ove uporne bakterije.

Postoje i prirodni lekovi koji mogu pomoći:

 • uvin čaj, čaj od brusnice, peršuna i drugi antimikrobni čajevi
 • ulje divljeg origana, takođe ima antimikrobno dejstvo zbog svog aktivnog sastojka – karvakrola, koji je delotvoran u lečenju Ešerihije koli, pa čak i onih sojeva koji su rezistentni na antibiotike
 • sirov beli luk, koji je prirodni antibiotik
 • prirodni probiotici poput jogurta i kefira su delotvorni u borbi protiv urinarne infekcije, a uz to garantuju i druge benefite – od pobošljanja zdravlja digestivnog trakta do bolje imunološke funkcije.
 • vitamin C (u ishrani i putem suplemenata. Smatra se da vitamin C deluje tako što povećava kiselost urina, ubijajući bakterije koje izazivaju infekciju.

Kada treba da se javite lekaru?

Ukoliko imate simptome urinarne infekcije, veoma je važno da se javite svom lekaru i porazgovarate o efikasnim strategijama lečenja. Premda prirodni lekovi mogu da pomognu kod blažih upala, u većini slučajeva biće potrebno uključiti antibiotsku terapiju.

Ešerihija koli poznata je kao uporna bakterija, pa je stoga najbolje da se u što kraćem roku utvrdi da li je ona uzročnik urinarne infekcije. Ukoliko se ne leče na vreme, upale bešike, mokraćnih puteva i prostate mogu imati ozbiljne komplikacije, uključujući širenje E. coli na bubrege. Ne ignorišite simptome teške infekcije. Obratite se lekaru u slučaju visoke temperature, groznice, mučnine, povraćanja i pojave krvi u urinu.

U Poliklinici Bocokić u Nišu možete obaviti sve potrebne laboratorijske analize i testiranja u kratkom roku, a nakon pregleda i konsultacija sa lekarom dobiti odgovarajuću terapiju kako biste se rešili Ešerihije koli i izlečili infekciju urinarnog trakta.

Zakažite testiranje i pregled pozivom na broj: 018 57 27 95, Niš.