Ultrazvuk u urologiji

Ultrazvučni pregledi u urologiji su dopunski pregledi, neophodni za pravilno postavljanje dijagnoze. U Poliklinici Bocokić mogu se uraditi ultrazvučni pregledi celog urotrakta: bubrega, mokraćne bešike , prostate i testisa kod muškaraca.

  • Ultrazvučni pregled bubrega – radi se u sklopu pregleda celog gornjeg abdomena, te se istovremeno sa bubrezima pregleđuju i jetra, slezina, žučna kesa i pankreas. Ovim pregledom utvrđuje se veličina, oblik i položaj ovih organa u telu, a takođe, mogu se primetiti i različite patološke promene na ovim organima, ili prisustvo kamenaca.
    Da bismo uradili ultrazvučni pregled bubrega i celog gornjeg abdomena, neophodna je priprema, te se savetuje da ne jedete najmanje 4h pre pregleda. Vodu možete da pijete.
    Cena pregleda je 2800 din. Termini se zakazuju.
  • Ultrazvučni pregled male karlice – ovo je jedinstveni termin za pregled koji kod muškaraca obuhvata pregled mokraćne bešike i prostate, a kod žena pregled mokraćne bešike i ženskih reproduktivnih organa       (uterusa i jajnika).
    Da bi se ovaj pregled uradio, neophodno je da mokraćna bešika bude puna, odnosno da popijete tri do četiri čaše vode sat vremena pre pregleda, i da ne mokrite, takođe sat vremena pre pregleda. Cena pregleda je 2800 din.
  • Ultrazvuk testisa – pregled koji je neophodan u mnogim situacijama, počev od pojave steriliteta, ali i u slučaju nekih zapaljenskih ili tumorskih procesa na testisima. Za ovaj pregled nije potrebna posebna priprema, a cena pregleda je 2800 din.

Ultrazvuk je bezbolna i neinvazivna dijagnostička metoda. Izvodi se tako što pacijent leži na leđima tokom pregleda, dok lekar sondom ultrazvučnog aparata, na koju je prethodno naneo malo gela, prelazi preko kože, pri čemu pacijent ne oseća nikakav bol i neprijatnost. Ultrazvuk nema štetne efekte, i nakon pregleda se odmah možete vratiti svojim uobičajenim aktivnostima.

Ultrazvučni pregledi mogu da budu preventivni, ali se najčešće rade kada se jave tegobe. Simptomi oboljenja urinarnih puteva su: učestalo mokrenje, bol pri mokrenju, peckanje i urgentno mokrenje, pojava krvi u mokraći. Bolovi mogu da zahvate i čitav donji deo stomaka, ili da se jave u leđima. Mogu biti praćeni i pojavom drhtavice i povišene temperature.

 

Vaš lekar

dr Zoran Đorđević
dr Branko Potić
dr Nenad Marković

U Poliklinici Bocokić, ultrazvučnu dijagnostiku rade pukovnik dr Nenad Marković, radiolog, dr Zoran Đorđević, urolog i dr Branko Potić, urolog


Zakažite pregled

Pozovite nas na 018/572-795 ili zakažite pregled online