Holter EKG

Prilikom svakodnevnih lekarskih  pregleda uobičajena je praksa da lekar kardiolog, ili lekar opšte medicine-  uradi EKG. Na taj način pratimo srčani rad i frekvencu srčanih otkucaja i procenjujemo  u kakvom je stanju srčani mišić.

Ono što se veoma često desi, to je da u trenutku pregleda, pacijent nema nikakve tegobe i EKG nalaz na srcu je apsolutno uredan.

Iz tog razloga, kako bismo potpunije sagledali rad srca tokom dužeg vremenskog perioda, tokom noći i kada pacijent nije u lekarskoj ordinaciji- napravljen je aparat koji može non stop, u toku 24h ili duže, da prati električnu aktivnost srca.

Taj aparat se zove Holter EKG, potpuno je bezbedan i jednostavan za upotrebu.

Holter EKG-a je aparat malih dimenzija, sastoji se od  posebnih EKG elektroda koje stavljamo na grudi pacijenta, i koje su povezane sa uređajem koji u svojoj memoriji beleži zapis o srčanom radu. Nakon praćenja srčanog rada u trajanju od 24h- aparat generiše zapis, koji se štampa na papir i potom, lekar kardiolog tumači sve važne događaje tokom izvršenog monitoringa.

U Poliklinici Bocokić, potrebno je zakazati termin za postavljanje aparata.

Cena 24h časovnog nošenja aparata je 3000 din.

Tokom nošenja EKG holtera preporučeno je da se bavite uobičajenim svakodnevnim aktivnostima i poslovima. Ukoliko ste hronični pacijent i pijete lekove, i tokom nošenja holtera- lekove nastavite da pijete po uobičajenoj šemi.

Potrebno je da izbegavate intenzivne sportske aktivnosti, ili preterani fizički rad. Zabranjeno je tuširanje.

Nakon sprovedenog čitanja nalaza, možete se obratiti našim kardiolozima, kako biste dobili dalji savet o terapiji određenog zdravstvenog problema.


Zakažite termin za postavljanje EKG holter aparata

Pozovite nas na 018/572-795 ili zakažite termin online


24h EKG holter

NAJČEŠĆE SITUACIJE U KOJIMA JE POTREBNO NOŠENJE 24h EKG holter aparata:

  • Ukoliko vam se desi da osetite bolove u predelu grudi- u sredogruđu.  Bolovi koji potiču od srca najčešće    kratko traju ( 2-3 min.) i brzo prolaze. Kad god postoji bol ili neprijatan osećaj u grudima, obavezno je proveriti da li je taj bol zbog srca- javiti se lekaru i uraditi EKG,  ili je uzrok problema neko drugo zdravstveno stanje ( prehlada, povreda mišića, ili bol nakon preteranog fizičkog rada…)
  • Kada sami primetite nepravilan srčani rad- iznenada osetite  lupanje srca ili preskakanje srca. Ova situacija može nastati i zbog anemije, zbog nepravilnog rada štitne žlezde, zbog nekih virusa ( Coxackie, CMV…), usled nekih alergijskih reakcija- ( na lekove, na neke namirnice), ili usled preteranog pušenja, ispijanja kafa, usled uznemirujućih vesti itd.
  •  Kada imate kratak dah ili nemogućnost da celim plućima udahnete  vazduh
  • Kada je kod vas stalno prisutan umor, vrtoglavica, nekada čak i konfuzija- obavezno je proveriti srčani rad. Nekada postoje pauze u otkucajima srca, zbog čega možete oseti vrtoglavicu ili konfuziju, ili gubitak svesti- ako je pauza duža
  • Ukoliko već pijete kardiološku terapiju, a lekar želi da se uveri da je srčani rad potpuno pravilan i da je očuvana snaga srčanog mišića- holter EKG je idealan način da proverite efikasnost korišćene terapije
  •  Holter EKG-a se može koristiti i za kontrolu rada pejsmejkera