Preventivni pregled stolice – FOB test

FOB TEST- test na okultno krvarenje – je laboratorijski test za dokazivanje prisustva okultne tj. skrivene krvi u uzorku stolice.

Okultno krvarenje u stolici ne može se videti golim okom i može se ustanoviti samo uz pomoć hemikalija koje se koriste pri vršenju ovog testa. Ako se ovim testom otkrije prisustvo krvi u stolici moraju se uraditi dodatne analize da bi se utvrdio uzrok krvarenja.

 

Najčešći uzroci pojave krvi u stolici

 • Pojava polipa u debelom crevu
 • Hemoroidi ( proširene vene u završnom delu debelog creva, koje mogu dovesti do pojave sveže krvi u stolici)
 • Analna fisura- rascep ili pucanje sluzokože anusa
 • Crevna infekcija koja dovodi do inflamacije
 • Čir
 • Ulcerozni kolitis, upalna bolest debelog creva
 • Kronova bolest, upalna bolest debelog creva
 • Pojava divertikuluma u debelom crevu

Nakon urađenog FOB testa i dokazanog prisustva krvi u stolici ne možemo tačno znati koji je izvor krvarenja, već je neophodno da lekar gastroenterolog razmotri sve simptome koje imate, kako bi posumnjao na problem, a zatim taj problem i drugim dijagnostičkim procedurama dokazao i lečio.

 

Kada treba uraditi test na okultno krvarenje u stolici?

 • Ovaj test se može koristiti za rano otkrivanje raka debelog creva.
  Uobičajeno je raditi ovaj test nakon 50 godine života, bar jednom godišnje čak iako nemate simptome, niti povećan rizik od bolesti debelog creva. Ukoliko je neko u vašoj familiji bolovao od raka debelog creva, mogućnost da se ova bolest ponovi postoji. Obratite pažnju na kvalitet ishrane, jedite dosta povrća i voća, na redovnost pražnjenja creva, bavite se sportom, unosite najmanje l tečnosti, i preventivno i periodično uradite ovaj test.
 • Ukoliko već neko vreme bolujete od anemije, ovaj test će oceniti da li krvarenje iz gastointestinalnog trakta ( poput krvarenja zbog čira) doprinosi ili je uzrok vaše anemije.

 

Kako da se pripremim za FOB test?

FOB test nemojte raditi ukoliko baš u dane pregleda iznenada dobijete proliv, ili hemoroide. Žene ne bi trebalo da rade FOB test za vreme trajanja menstrualnog ciklusa.

Određene namirnice, lekovi kao i suplementi mogu uticati na rezultate ovog testa. Ove namirnice mogu učiniti test lažno pozitivnim kada krvi u stolici zapravo nema ili lažno negativnim tj da prikriju prisustvo krvi u stolici. Radi dobijanja validnih rezultata tri dana pre testa treba izbegavati sledeće:

 • Određeno voće i povrće, npr brokoli, spanać, cveklu, ren.
 • Crveno meso, džigericu.
 • Suplemente sa vitaminom C.
 • Lekove protiv bolova ( aspirin, ibuprofen, diklofen…)

U slučaju negativnog rezultata, u ispitivanom uzorku stolice nije nađeno prisustvo krvi, te je potrebno da nastavite da pratite preporuke lekara i nakon godinu dana ovaj test preventivno ponovite.

Ukoliko je rezultat testa pozitivan treba uraditi dodatne analize kao što je kolonoskopija ili endoskopija gornjeg intestinalnog trakta, da bi se lociralo mesto krvarenja.

Ukoliko ste dobili preporuku lekara da ovaj test uradite, ili jednostavno iz preventivnih razloga želita da uradite ovaj test, možete se svakog dana javiti osoblju Poliklinike i Laboratorije Bocokić, kako biste dobili posudu za uzorkovanje stolice.

Posebna priprema za ovaj test ogleda se u tome da dva dana pre pregleda ne pijete lekove koji mogu da dovedu do krvarenja u digestivnom traktu ( Aspirin, Diklofen, Brufen itd. ). Takođe, izbegavajte jako prebojenu hranu kao što je cvekla, borovnica, teleće meso. Sve ostalo od namirnica je dozvoljeno.

Cena pregleda je 800 din, a nalaz možete imati već za sat vremena.

 

Vaš lekar

dr Radiša Vitas

U Poliklinici Bocokić,
internista gastroenterohepatolog je prim. dr Radiša Vitas


Zakažite pregled

Pozovite nas na 018/572-795 ili zakažite pregled online