EHO srca ( ultrazvuk ili ehokardiografija srca )

Ultrazvuk srca ili ehokardiografija srca je neinvazivna i potpuno bezbolna dijagnostička metoda kojom se obavlja pregled srca i velikih krvnih sudova srca. Tokom ovog pregleda posmatra se rad i funkcionalnost srčanih zalistaka, posmatra se i meri debljina zida srčanih komora i pretkomora, posmatra se da li svi delovi srčanog mišića rade i tačno se meri snaga rada srčanog mišića.

Ovim pregledom se sagledava i stanje srčane maramice, pregled je veoma detaljan, a koristan je za pregled ne samo odraslih ljudi, već i dece, u slučaju da postoji sumnja na urođenu srčanu manu.

Kada je potrebno uraditi EHO srca?

Ultrazvuk srca neophodno je uraditi ukoliko imate neka od sledećih tegoba ili stanja:

  • lako zamaranje, otežano disanje
  • nepravilan ili ubrzan srčani rad
  • bolove u grudima
  • u okviru pripreme za terapiju onkološke bolesti u kojoj se koriste lekovi koji utiču na smanjenje snage srčanog mišića
  • gojazni ste, bolujete od povišenog krvnog pritiska
  • imate oboljenje štitne žlezde
  • oboleli ste od neke virusne infekcije koja zahvata i srčani mišić

Kako se vrši ultrazvučni pregled srca?

Ultrazvuk srca radi se dok pacijent leži okrenut na levi bok sa podignutom levom rukom iznad glave. Pregled se vrši pomoću posebne ultrazvučne sonde na koju se nanosi gel, a zatim se sonda prislanja na grudni koš i tom prilikom šalje i prima ultrazvučne talase.

U Poliklinici Bocokić koristimo savremeni ultrazvučni aparat marke General Electric Logic koji se zbog kvaliteta i rezolucije slike posebno ističe i koristi u kardiologiji.

Sam pregled je potpuno bezbedan po pacijenta i ne zahteva posebne pripreme. Pre ovog pregleda dozvoljeno je da uobičajeno jedete i pijete, a takođe, ukoliko imate neku hroničnu bolest, možete uzeti i svoju redovnu terapiju. Pregled traje oko dvadeset minuta i nakon pregleda se odmah možete vratiti svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima.

Ultrazvučni pregledi se moraju zakazati.

U Poliklinici Bocokić eho srca, kao i sve ostale kardiološke dijagnostičke i terapijske procedure obavlja dr  Ružica Janković Tomašević, kardiolog.

Cena ultrazvučnog pregleda srca je 4000 din.

Vaš lekar:

Dr Ružica Janković Tomašević


Zakažite pregled

Pozovite nas na 018/572-795 ili zakažite pregled online