Psihološka priprema dece za odlazak kod lekara

Objavljeno: 19.07.2019, Dragan Jankovic

Možda vam se nekada desilo da ste odveli dete kod lekara i da je još od samog ulaza u ordinaciju dete bilo uznemireno i uplakano. Kada se to desi, onda je i lekaru otežan posao pregleda, roditeljima je teško da pomognu detetu, a dete je sve vreme u strahu što zaista može nepovoljno da deluje na njegovo ionako osetljivo zdravlje.

Veoma je bitno da i vi kao roditelj imate poverenja u lekare i da budete svesni da će nakon pregleda detetu biti bolje i da se pregled radi kako bi se detetu pomoglo, kako bi dete primilo adekvatnu terapiju i na taj način što pre ozdravilo.

Ono što je važno jeste da dete u kućnim uslovima i kroz igru pripremate za susret sa lekarom. Kada je dete zdravo, opušteno i veselo možete započeti igru u kojoj se vi ponašate kao lekar i objašnjavate detetu kako izgleda sam lekarski pregled. Takođe, dobro je i da detetu date neku igračkicu, lutku ili plišanog medu i igrate se kao da je dete sada lekar i potrebno je da ono izleči svoju igračku. Najčešće tokom igre dete obrađuje situaciju i prihvata lekare kao svoje drugare u igri. Kada mu se tako objasne stvari, strah će se ublažiti i dete će opuštenije ići kod lekara.

Takođe, detetu morate reći istinu.

Nekada su procedure poput uzorkovanja krvi, uzimanja briseva ili davanja terapije zaista neugodne, te to tako i morate reći detetu i zamoliti ga da bude mirno, kako bi se sve odvijalo lakše.

Uvek svoje dete ohrabrujte rečima, objasnite mu više puta da su navedene procedure dobre za njega, da i druga deca idu kod lekara i sarađuju sa lekarima. Izbegavajte da dete grdite, ili da na bilo koji način dete uslovljavate.

Kod lekara uvek možete poneti detetovu omiljenu igračku, možete mu pustiti omiljenu muziku i na taj način učiniti da se dete oseća sigurnije. Dete uvek zagrlite, poljubite i pohvalite kada lepo sarađuje sa lekarima i kada je mirno tokom procedure uzorkovanja materijala. Nakon pregleda sa detetom se možete igrati ili raditi nešto što ono voli.

Ono što mi često praktikujemo u ordinaciji jeste da roditelji dovedu dete kod nas kada je zdravo. Tako lekar odvoji par minuta i popriča sa roditeljima, dete se poigra sa igračkama i na taj način shvati da lekar jeste prijatelj, da može da ima poverenja u njega i da će sve biti u redu.

Nakon nekoliko dolazaka, detetu su već sve prostorije i ljudi i procedure poznate, te će otpor prilikom sledeće posete lekaru i laboratoriji biti manji. Naša redovna praksa je i da dečicu obradujemo bombonom koju sami mogu da izvuku iz automata, što se njima baš sviđa- te i deca i roditelji odlaze sa osmehom i nastavljaju svoje redovne dnevne aktivnosti.