Chlamydia i Mycoplasma

Chlamydia, Mycoplasma i ostale polne infekcije

U Poliklinici i laboratoriji Bocokić, možete da ispitate da li imate neku polno prenosivu infekciju.

Polno prenosive bolesti su veoma česte i najčešće se javljaju kod seksualno aktivnih mlađih ljudi.
Od simptoma se najčešće javljaju kod žena vaginalni svrab, peckanje pri mokrenju, bol za vreme polnih odnosa, u težim slučajevima i bol u celom donjem delu stomaka, koji je praćen i drhtavicom i temperaturom. Kod muškaraca su ovi simptomi slabije izraženi, ali je moguće da se javi pojačana sekrecija iz urtere ( penisa), peckanje pri mokrenju, bol i otok zglobova…

Sve ove infekcije se u današnje vreme uspešno leče, i važno je da ih otkrijete na vreme, jer u suprotnom mogu da dovedu i do posledica u vidu trajnog steriliteta.

U našoj Poliklinici se možete testrirati na sve polno prenosive bolesti, uključujući i one koje se analiziraju iz briseva, ali i one iz krvi, popust infekcije Hiv virusom, Hepatitisom C, Sifilisom ….saznaj više o laboratoriji

Testovi za utvrđivanje polnih bolesti su:

Testovi na Chlamydiu Trachomatis

Postoji nekoliko načina da utvrdimo prisustvo Hlamidije.

 • BRIS NA CHLAMYDIU TRACHOMATIS- DIF
  cena: 1300 din.
  Jedan od načina za utvrđivanje prisustva Hlamidije trachomatis u brisu uretre
 • CHLAMYDIA TRACHOMATIS- PCR TEST
  cena: 4000 din.
  Radi se o detekciji genoma Chlamydia trachomatis. Za ovu analizu potrebno je uzimanje brisa iz genitalne regije ( uretra ili cerviks). Vremenski period za izvršenje analize je 10 dana.Ova analiza smatra se najpreciznijim načinom utvrđivanja prisustva Chlamydiae. Da bi se uzeo ovaj bris bitno je da osobe ženskog pola nemaju odnose 24h pre uzimanja brisa i da se bris ne uzima u periodu ovulacije. Za muškarce, kao i za sve ostale briseve uretre, preporuka je da ne mokre 2 sata pre davanja briseva.
 • TEST NA CHLAMYDIU IZ KRVI ( Serološki test)
  Ovim testom utvrđujemo prisustvo antitela na Chlamydiu trachomatis. Moguće je uraditi:
  Chlamydia trachomatis- IgM at: cena je 1500 din. + 150 din. uzimanje materijala.
  Chlamydia trachomatis- IgG at: cena je 1500 din. + 150 din. uzimanje materijala. Kao uzorak za serološke testove koristimo vensku krv. Potrebno je da uradite i jednu i drugu vrstu antitela. IgM frakcija savetuje se za utvrđivanje akutne infekcije, dok IgG frakcija može biti uvećana u slučaju da ste bilo kada u životu preležali ovu infekciju i u slučaju hronično ponavljanih infekcija.

Bris na Mycoplasmu i Ureaplasmu

cena : 2500 din.
Mycoplasme i Ureaplasme su polno prenosive infekcije koje se najčešće javljaju kod ljudi sa oslabljenim imunim sistemom. Bris na Mycoplasmu i Ureaplasmu uzima se kod muškaraca iz uretre, a kod žena je u pitanju bris sa grlića materice ( cervikalni bris).

Bris na Trichomonas Vaginalis

cena : 500 din.
Polno prenosiva infekcija uzrokovana malim organizmom, koji se naziva Trichomonas vaginalis. Ovaj mikroorganizam može se naći i kod muškaraca i kod žena u mokraćnim ili polnim putevima. Izaziva jak svrab, ali se ova infekcija obično ne širi dalje kroz ljudsko telo i zato nije opasna koliko su to neke druge polne infekcije.

Bris na Gonoreu/Triper

cena: 500 din.
Ova infekcija i kod žena i kod muškaraca može da bude uzročnik steriliteta. Prenosi se polnim putem i izaziva jak gnojni iscedak na polnom organu kod muškaraca, i pojačan vaginalni sekret kod žena, ali se može širiti i na okolne organe i tkiva, te je preporučeno ovu bolest što pre lečiti dok ne dovede do posledica.

PCR test na Gonokok

cena: 3500 din.

 

 


Priprema za uzimanje briseva

Da bi smo uradili briseve na polno prenosive bolesti , postoji posebna priprema:
Ukoliko ste muškog pola, potrebno je da dva sata pre nego što dođete na uzimanje briseva, ne mokrite- kanal iz koga uzimamo bris mora da bude suv.

Kod žena za uzimanje ovog brisa ne postoji posebna priprema. Potrebno je tuširanje veče pre analiziranja. Kao uzorak najčešće koristimo cervikalni bris.

Važno je da briseve ne radite u toku primanja antibiotske terapije, ili, ako ste pili neke lekove, napravite pauzu bar 5 dana pre ponovnog davanja briseva.

Napomena: uzimanje brisa uretre naplaćuje se 250 din., a uzimanje cervikalnog brisa 300 din.

Ukoliko sumnjate i na neku drugu polno prenosivu unfekciju, za više informacija možete da nam se javite.

 

Vaši lekari

dr Ljubiša Bocokić
dr Zoran Đorđević

dr Goran Luković

Za utvrđivanje prisustva neke polno prenosive infekcije pomoći će vam
lekari: urolog dr Ljubiša Bocokić, urolog dr Zoran Đorđević i urolog dr Goran Luković u saradnji sa laboratorijskim timom.

Zakažite pregled

Pozovite nas na 018/572-795 ili zakažite pregled online