PSA tumorski marker

Već nekoliko godina unazad zvanična medicina koristi određene analize kojima se potvrđuje ili otklanja sumnja na maligne bolesti. Rana dijagnostika malignih bolesti, najčešće je siguran put ka potpunom izlečenju.

Ovom prilikom nagovestićemo značaj analize tumorskih markera za prostatu (PSA- prostata specifični antigen). To je enzim koji luči epitelno tkivo prostate. Njegovo otkriće pre tridesetak godina je donelo revoluciju u ranom dijagnostikovanju i terapiji karcinoma prostate.

Totalni i slobodni PSA test

PSA može da bude totalni i free (slobodni). U slučaju blagog povišenja totalnog, obavezno je raditi i f PSA. Određivanjem odnosa slobodnog PSA i ukupnog PSA (fPSA/tPSA) dobijamo vrednosti indexa koji je potreban za dijagnozu raka prostate. Ovaj odnos ( index ) kod zdravih ljudi ima vrednost preko 18% ( 0,18).

Vrednosti PSA tumorskog markera se tokom starosti povećavaju, što se može videti i na ovoj tabeli:

Godine starosti Normalne vrednosti
40 – 49 manje od 2,05 μg/L
50 – 59 manje od 3,89 μg/L
60 – 69 manje od 5,40 μg/L
više od 70 manje od 6,22 μg/L

 

Kome je namenjen PSA test prostate?

Svaki muškarac koji ima više od pedeset godina jednom godišnje preventivno može da uradi analizu PSA u serumu. Ukoliko je u porodici prisutan rizik od malignih bolesti, analize bi trebalo vršiti češće i početi u ranijem životnom dobu.

Vrednosti ovog tumorskog markera mogu biti povišene i kod upalnih procesa na prostati ili kod dobroćudnih uvećanja prostate.


Napomena: Analizu PSA ne treba raditi nekoliko dana nakon digito-rektalnog pregleda prostate, nakon endoskopskih pregleda ili biopsije prostate jer se tada očekuje povišena vrednost tumorskog markera.


Cena analize PSA je 900 din., a fPSA je 1000 din. + 150 din. uzimanje materijala. Analiza se radi iz uzorka venske krvi, u laboratoriji koja je u sklopu Poliklinike Bocokić. O tačnom vremenu izdavanja rezultata bićete obavešteni odmah u laboratoriji, nakon izvršenog uzorkovanja krvi.

 

Vaš lekar

dr Ljubiša Bocokić
dr Zoran Đorđević
dr Dragan Rakić

Za tumačenje rezultata uvek se možete obratiti lekaru, najbolje urologu.
U Poliklinici Bocokić spremno vas očekuju- dr Ljubiša Bocokić, urolog, dr Dragan Rakić, urolog i dr Zoran Đorđević, urolog.


Zakažite pregled

Pozovite nas na 018/572-795 ili zakažite pregled online