Centar za ispitivanje alergija

Alergijske reakcije su reakcije preterane osetljivosti imunog sistema na strane supstance- alergene. U kontaktu sa ovim supstancama imuni sistem tako reaguje, da može da izazove oštećenja sopstvenog organizma.

Od supstanci koje najčešće nazivano alergenima, možemo pomenuti neke vrste namirnica, životinjsku dlaku ili perut, pčelinji otrov, ili otrov ose i drugih insekata, buđ, polen, različiti lekovi…Takođe, supstance koje dolaze u kontakt sa našom kožom- latex iz rukavica, različiti losioni, sapuni…

Ljudi koji imaju alergije, obično imaju genetske sklonosti ka njihovom nastanku. Iako se po mehanizmu nastanka alergijske reakcije međusobno razlikuju- ono što je za njih tipično je ta preterana reakcija na supstance koje su svakodnevno oko nas, ili koje koristimo u ishrani.

Najčešći simptomi i alergijske reakcije

Najčešće alergijske reakcije zahvataju zahvataju nos, oči, kožu ili pluća, pa se i manifestuju kao

 • alergijski rinitis – kijanje u salvama, obično rano ujutru ili pri boravku u prirodi tokom cvetanja drveća ili trava
 • konjuktivitis – crvene i suzne oči koje svrbe
 • atopijski dermatitis
 • urtikarija (koprivnjača)
 • Angioedem – otok kože i potkožnog tkiva
 • alergijska astma
 • alergija na ujed insekta – nakon ujeda deo tela značajno otekne. Moguća je jako intenzivna reakcija koja zahteva brzu medicinsku negu

Testovi za ispitivanje alergija

U Poliklinici Bocokić, možete izvršiti ispitivanje alergija. Takođe, na raspolaganju vam je licencirani lekar imunolog, koji vas može pregledati i odrediti koja ispitivanja i analize je potrebno uraditi. Ispitivanje alergija, možete da uradite i po predlogu vašeg lekara, ili na sopstveni zahtev.

Alergije se ispituju iz krvi, proverom nivoa specifičnih IgE alergena. Moguće je uraditi ispitivanje panela alergena, ili ispitivanje pojedinačnih alergena.

Ispitivanje panela alergena – obično je u panelu 20 alergena, koji mogu da budu nutritivni- koriste se kada sumnjamo na alergiju na hranu, ili panel može da sadrži 20 inhalatornih alergena, ukoliko su alergijske tegobe više vezane za disajne puteve- tj. ako sumnjamo na alergiju na polen, prašinu, grinje, buđ, epitel dlake mačke ili psa.

Cena ispitivanja po panelu je 6500 din. (150 din. se dodatno naplaćuje uzimanje materijala)

Postoje i paneli koji obuhvataju i inhalatorne i nutritivne alergene- skup od 54 alergena. Cena ovog ispitivanja je 8950 din. (150 din. se dodatno naplaćuje uzimanje materijala). Ovaj panel bi trebalo uraditi kada postoje promene i u disanju ( uporan, nadražajni kašalj, kijanje, svrab nosa, curenje nosa, svrab očiju), ali i promene na koži- u vidu ekcema ili koprivnjače. Ovim panelom je obuhvaćeno ispitivanje alergije na prašinu, na grinje, na dlaku psa i mačke, na polene trava, polene drveća, na proteine mleka, na meso, belanac i žumanac,  na ribu, neko povrće i voće. Test se može raditi i maloj deci, uzrasta od godinu dana i starijima.

Pored alergo testova koji se rade iz krvi, mi radimo i kožne- skin prick testove, koji se rade na koži unutrašnje strane podlakta. Za ovo testiranje- potrebno je obustaviti antialergijsku terapiju ako je koristite i neophodno je zakazivanje termina. Najčešće testiramo do deset alergena, tako što koncentrovani alergen stavimo na kožu, i u narednih 20 minuta praatimo alergijsku reakciju na koži. Cena ovog testa je 3500 din.

Ovi testovi se ne preporučuju maloj deci.

Pojedinačno ispitivanje alergena


U Poliklinici i laboratoriji Bocokić, moguće je da uradite i ispitivanje alergije na lekove, ili na pojedine alergene, ukoliko sumnjate da ste na nešto alergični. Od lekova alergije najčešće daju antibiotici i lekovi koji se koriste za lokalnu anesteziju.

 • Antibiotici (ispitivanje  na većinu poznatih antibiotika)
 • Analgetici- lekovi protiv bolova, veoma često izazivaju alergije. Ovi lekovi se mogu koristiti usled akutnih ili hroničnih bolova, ali i u slučaju hirurških ili stomatoloških intervencija. Zato je veoma bitno da znate ukoliko imate alergiju na neki od ovih lekova
 • Vitamini sintetskog porekla mogu da budu uzročnici alergija
 • Alergija na konzervans Na- benzoat koji se koristi u proizvodnji gaziranih pića, voćnih sokova, ukiseljenog povrća, marmelada, kiselih krastavaca i začina
 • Alergije na ujed insekata: – pčela, osa, stršljen, komarac, pauk
 • Alergija na duvanski dim
 • alergija na latex, boje za kosu, boje za hranu

Uslov da biste uradili proveru alergije na lekove ili ostale pomenute alergene, je da ste bar jednom u životu koristili pomenuti lek, odnosno bili u kontaktu sa određenom supstancom čiju osetljivost ispitujemo.

Ispitivanje pojedinačnih nutritivnih alergena

Spisak nekih od alergena iz hrane koji se mogu uraditi:

mleko badem bakalar
kazein  belance jajeta  beli luk
pšenično brašno  žumanac jajeta  borovnica
 soja  celer  čokolada
 orah  ćureće meso  dagnje
 gluten  goveđe meso  grašak
 grožđe  haringa  hmelj
 hobotnica  indijski orah  jabuka
 jagoda  jaje mix  oslić
 ječam  kačkavalj  kafa
 kajsija  kakao  paradajiz
 kikiriki  kivi  krompir
 kruška kukuruzno brašno  kupina
 kuvano mleko  kvasac  lešnik
 lignje  raženo brašno  losos
 skuša  lubenica  tuna

 

Takođe, u okviru alergijskih ispitivanja možemo odrediti nivo:

 • Eozinofilnog katjonskog proteina ( ECP)
 • Histamina u krvi
 • Diaminooksidaze ( DAO)
 • Triptaze

Cene pomenutih analiza možete pogledati u našem cenovniku.

 

Vaš lekar

dr Aleksandra Bocokic

U Poliklinici Bocokić,
lekar imunolog je dr Aleksandra Bocokić


Zakažite pregled

Pozovite nas na 018/572-795 ili zakažite pregled online