Analiza hormona štitne žlezde

U laboratoriji Poliklinike Bocokić možete uraditi analizu svih hormona i parametara bitnih za funkciju štitne žlezde.

Laboratorijske analize za proveru hormona i drugih parametara u vezi štitne žlezde bitne su jer pomoću njih utvrđujemo da li je štitna žlezda funkcionalna, možemo da pratimo efekat terapije (ukoliko je koristimo), ili možemo da uvidimo da postoji potreba za operativnim rešavanjem promena u vidu cisti ili nodusa na štitnoj žlezdi.

TSH- hormon hipofize

Njegovo puno ime je tireostimulirajući hormon. Ovaj test je jedan od najbitnijih testova za ocenu funkcije štitne žlezde. Normalne vrednosti TSH, ukoliko ne uzimate terapiju- ukazaće nam na potpuno zdravu štitnu žlezdu. Povišena vrednost TSH- ukazaće nam na hipotireozu, a snižena na hipertireozu. Cena ove analize je 550 din. a kao uzorak se koristi uzorak venske krvi.

Određivanje ovih parametara neophodno je u slučaju da se otkrije promena vrednosti TSH.

T3 i T4, fT3 i fT4- hormoni štitne žlezde i njihove slobodne frakcije

U novije vreme praktikuje se samo određivanje slobodnih frakcija hormona, fT3 i fT4. Cena analize T3 je 550    din., isto toliko i T4. FT3 i fT4 su po 620 din. Preporuka je da ukoliko koristite nadoknadu hormona štitne žlezde, neposredno pre davanja krvi za analizu- ne pijete ove lekove.

TG- tireoglobulin

Neophodan je za stvaranje tiroidnih hormona. Najveći klinički značaj određivanja vrednosti tireoglobulina je kod sumnje na kancer štitne žlezde. Cena analize TG je 1200 din.

Anti TG antitela

Najčešće se sreću kod ljudi obolelih od Hashimoto tiroiditisa, ili Gravesove bolesti, mada se mogu naći i kod svakog desetog sasvim zdravog čoveka. Cena analize anti TG antitela je 1100 din.

Anti TPO antitela

Antitela usmerena prema tiroidnoj peroksidazi- to je enzim, koji ima ključnu ulogu u sintezi hormona štitne žlezde. Ukoliko je visok titar ovih antitela- to je pouzdan znak prisutne autoimune bolesti štitne žlezde- Hashimoto tiroiditisa, ili Bazedovljeve bolesti. Cena ove analize je 1100 din. Kao uzorak koristi se venska krv.

TRab

Naročito značajna za postavljanje dijagnoze Bazedovljeve bolesti, u kojoj je povećano lučenje hormona štitne žlezde, i koja predstavlja autoimuno oboljenje štitne žlezde. Prisustvo povišenog titra ovih antitela, nam omogućava da napravimo razliku između Bazedovljeve bolesti, post porođajnog tiroiditisa, ili drugih uzroka hipertireoze. Titar ovih antitela je takođe bitan za prognozu toka bolesti hipertireoze, ili usled duge primene antitiroidnih lekova. Cena analize je 2200 din., a kao uzorak za anlizu koristimo uzorak venske krvi

Kalcitonin

Parametar koji koristimo u dijagnostici i praćenju efekata terapije medularnog karcinoma štitne žlezde. Određuje se iz uzorka venske krvi. Cena ove analize je 1400 din.

Sve bolesti štitne žlezde mogu da se svrstaju u 4 grupe- hipertireoza, hipotireoza, kancerske bolesti i benigne bolesti štitne žlezde.

Svaka bolest se leči ukoliko se na vreme otkrije.

Zbog izuzetne važnosti štitne žlezde u regulisanju metabolizma celog tela, pravovremeno otkrivanje može održati zdravlje, metabolizam i funkciju svih organa našeg tela. Takođe, ukoliko ne prepoznamo na vreme da je funkcija štitne žlezde izmenjena može nam se desiti da godinama ne prepoznajemo svoje telo, da postanemo gojazni, tromi i zaboravni, da nam se koža i kosa suše, da smo usporeni, umorni i anemični.

Naš socijalni život može da strada, dan po dan, ni depresivne misli neće nam biti strane.

U slučaju ubrzane funkcije štitne žlezde, panični napadi, lupanje srca i gubitak težine, mogu postati toliko česti, da ćemo i zaboraviti na naše svakodnevne obaveze i lep i smiren život. Zbog svega ovoga, važnost pravovremene dijagnostike je velika, a benefiti za vaše ne samo fizičko, već i psihičko zdravlje su zaista neprocenjivi.

Interpretacija nalaza:

STANJE Nivo TSH Nivo Ft4 Nivo T3
HIPOTIREOZA VISOK NIZAK NIZAK
SUBKLINIČKA HIPOTIREOZA VISOK NORMALAN NORMALAN
HIPERTIREOZA NIZAK VISOK VISOK
SUBKLINIČKA HIPERTIREOZA NIZAK NORMALAN NORMALAN
T3 TOKSIKOZA NIZAK NORMALAN VISOK