Bris grla i nosa u Nišu

U laboratoriji naše poliklinike možete uraditi i bris grla i nosa

Bris grla

Bris grla treba obavezno uraditi ako imate sledeće simptome:

  • Bol u grlu pri gutanju hrane
  • Osećaj grebanja u grlu
  • Osećaj da vam je suvo grlo

Ako Vam se uz ove simptome dešava da imate i kašalj, povišenu temperaturu, groznicu, promukao glas ili promukao kašalj- trebalo bi posumnjati da je uzrok- bakterijska infekcija grla.

Najsigurniji način za postavljanje dijagnoze i utvrđivanje razloga za pojavu bolova u grlu je uzimanje brisa grla ( ždrela).

Bris grla najbolje je raditi u ranim jutarnjim časovima, pre uzimanja hrane ili pre pranja zuba i toalete usne duplje. Bris treba raditi pre početka uzimanja antibiotiske terapije, ili ako je u pitanju kontrola- sedam dana nakon završetka antibiotske terapije.

Za uzimanje brisa u laboratoriji se koriste specijalni sterilni setovi za uzorkovanje, u vidu štapića na čijem je vrhu komadić vate. Tim štapićem specijalno obučeno medicinsko osoblje uzima uzorak sa zadnjeg dela sluzokože usta i sa tonzila, a zatim taj uzorak odlazi na mikrobiološku obradu. U roku od tri dana- dobijaju se rezultati, koji govore o tome koja je bakterija u ispitivanom uzorku nađena i na koje lekove je ta bakterija osetljiva.

Bris grla sa biogramom i antibiogramom košta 450 din., a dodatno se naplaćuje i uzimanje materijala još 150 din.

U slučaju da dobijete negativan nalaz na ovom testu- onda je najverovatniji uzrok upale grla- virusna infekcija.

Bris nosa

Bris nosa je analiza koju je potrebno uraditi u slučaju dugotrajnih i ponavljanih  zapaljenja u kojima je zahvaćena i sluzokoža nosa.

Bris nosa se radi pre početka primene antibiotika, ili pre upotrebe bilo koje terapije koja podrazumeva ispiranje nosa. Za uzimanje uzorka brisa nosa koristi se sterilni set za uzorkovanje, u vidu štapića na čijem je vrhu komadić vate.

Cena brisa nosa sa biogramom i antibiogramom je 450 din.  a dodatno se naplaćuje i uzimanje materijala 150 din.


Za više informacija zakažite pregled

Za više informacija pozovite nas na 018/572-795 ili zakažite pregled online