Cistoskopija

Cistoskopija predstavlja pregled unutrašnjosti mokraćne bešike i mokraćne cevi (uretre). Ovaj pregled vrši se pomoću posebnog aparata, koji se naziva cistoskop, i koji se preko mokraćnog kanala polako uvodi u unutrašnjost mokraćne bešike. Na vrhu ovog aparata nalazi se kamera i poseban optički uređaj koji uvećava vidno polje, što omogućava da lekar pregleda svaki deo sluzokože mokraćne bešike.Glavne indikacije za izvođenje cistoskopije su:

  • pojava krvi u mokraći ( hematurija)
  • Inkontinencija- nevoljno i nekontrolisano mokrenje
  • Često mokrenje
  • Bolno mokrenje

 

Kako izgleda sama intervencija?

Pregled se radi u istom položaju u kom se vrši i ginekološki pregled- dok pacijent leži na leđima. Nakon detaljnog čišćenja spoljnih mokraćnih puteva u mokraćnu cev se ubrizgava lokalni anestetik u vidu gela. Nakon nekoliko minuta kroz mokraćni kanal se u bešiku uvodi cistoskop na čijem vrhu je osvetljenje sa kamerom. Tokom pregleda se mokraćna bešika puni određenom tečnošću što lekaru omogućava da lepo pregleda celokupnu unutrašnjost bešike.

Ovaj pregled radi se da bi se isključilo prisustvo tumora mokraćne bešike. Tokom pregleda moguće je uraditi i biopsiju, ukoliko se uoči pojava promene na sluzokoži mokraćne bešike, te nam je potreban i pato histološki pregled pomenute promene.

Ukoliko pijete Aspirin, Farin ili neke lekove koji mogu da dovedu do pojačanog gubitka krvi, neophodno je da pre ovog pregleda prestanete da ih koristite. Moguće je da će biti potrebna i konsultacija interniste kako bi se ova intervencija izvela bez rizika. Takođe, ukoliko imate neko teže zdravstveno oboljenje- povišen krvni pritisak, dijabetes, neko zarazno oboljenje, kao što je HIV ili Hepatitis C, o tome morate da obavestite svog urologa.

Sama intervencija traje vrlo kratko, ali je potreba priprema i detaljno čišćenje genitalne regije pred samu intrevenciju, te tako celokupna procedura može trajati i oko pola sata. Važno je da tokom pregleda svesno opustite svoje mišiće jer ćete tako olakšati uvođenje aparata u mokraćnu bešiku i pregled će biti kratkotrajniji i lakši. I pre i nakon pregleda, preporučuje se da pijete dosta tečnosti, kako bi se mokraćni putevi što više ispirali.

U Poliklinici Bocokić se cistoskopija radi pomoću izuzetno kvalitetnog cistoskopa i Olimpus optike. Intervencija se zakazuje, cena je 12 000 din.

Vaš lekar

dr Zoran Đorđević

Intervenciju radi dr Zoran Đorđević, specijalista urologije

 


Zakažite pregled

Pozovite nas na 018/572-795 ili zakažite pregled online