Fimoza

Fimoza je pojava suženja kože prepucijuma, koja izgleda poput gume koja steže glavić penisa. Zbog tog suženja se koža prepucijuma ne može prevući preko glavića penisa.Fimoza se javlja u dva oblika, jedan je fiziološki, a drugi je patološki.


Kada kažemo da je fimoza fiziološka, tada govorimo da se dečaci rađaju sa prirodno suženom kožom na glaviću penisa, i da se tokom odrastanja prirodno odvija proces razdvajanja i širenja kože prepucijuma, pa do sedme godine uglavnom koža bude dovoljno rastegnuta da se koža prepucijuma može povući preko glansa penisa.

Fimoza može da bude i patološka, i ona nastaje zbog stvaranja ožiljaka, neke upale ili infekcije. Nasilno i nestručno povlačenje kožice u tom slučaju može da dovede do krvarenja ili stvaranja straha kod deteta ili odrasle osobe. Za decu u ranom detinjstvu koja imaju problem sa fimozom, nije potrebna posebna nega kože, i ne treba nasilno povlačiti kožicu, ali je ipak neophodno nežno i svakodnevno tokom kupanja detetu povlačiti kožicu na penisu. To će pomoći prirodan proces odlepljivanja.

Ukoliko prilikom pranja primetite nakupljanje beličastih naslaga oko kožice glavića, radi se o nakupljanju smegme- koja u stvari pomaže proces odlepljivanja i treba je toplom vodom uklanjati svakodnevno. Kako dete raste, treba ga učiti da samostalno povlači kožicu i vrši higijenu, tj. pranje te regije, kao deo svakodnevne rutine.

Nakon povlačenja, kožica se mora u potpunosti vratiti nazad, preko celog glavića, u normalnu poziciju.U nekim situacijama, može se javiti patološka fimoza, i lekar će proceniti ukoliko je neophodno reagovati. Daće vam savet da kožicu i dalje nastavite da nežno povlačite, da možda upotrebite određene kreme,  a nekada je potrebno da uradite cirkumciziju (hirurško obrezivanje).

Fimoza se može i tokom života steći, pa se javlja kod odraslih ljudi. Pretpostavlja se da kod odraslih, fimoza može biti  posledica ponavljanih infekcija i neadekvatne higijene.

U Poliklinici Bocokić može se uraditi operacija fimoze. Ova operacija smatra se jednostavnom i radi se u lokalnoj anesteziji. Cena intervencije je 30 000 din.

Ukoliko je kod deteta potrebno na stručan način odlepiti kožicu sa prepucijuma, ta intervencija naziva se adhezioliza, radi se bez anestezije, kratkotrajna je i cena ove intervencije je 8000 din.

 


Vaš lekar

dr Zoran Đorđević

Intervenciju radi  specijalista urologije, dr Zoran Đorđević


Zakažite pregled

Pozovite nas na 018/572-795 ili zakažite pregled online