Candida

Candida albicans predstavlja mikroorganizam koji normalno živi na našoj koži, na sluzokožama usta, grla, creva i urogenitalnog trakta. Kao takva, deo je naše normalne bakterijske flore, potpuno je  bezopasna i normalno je da ne izaziva nikakve tegobe i simptome.

U praksi, veoma često, kod svakog čoveka, u slučaju poremećene funkcije imunog sistema, Candida može da nabuja i pretvori se u izazivača bolesti tj. u patogeni mikroorganizam.

Šta je Candida albicans i zašto nam ona pravi probleme?

Candida može da se primeti kod tek rođene bebe, u ustima, kao beličasta naslaga ne jeziku.

Kod trudnica se redovno javlja i izaziva infekciju na vaginalnoj sluzokoži.

Kod polno aktivnih žena, Candida albicans se može javiti zbog normalnih i uobičajenih hormonskih promena, ili kao posledica postojanja neke druge vaginalne infekcije, ili zbog upotrebe kontraceptivnih pilula.

Kod svakog čoveka koji ima šećernu bolest, infekcije kože ili sluzokože izazvane Candidom albicans su veoma česte.

Ako neko previše često i nekontrolisano koristi antibitike– Candida albicans može mu praviti probleme, u vidu hroničnih infekcija grla, ili hroničnih crevnih tegoba, ili promena na koži i noktima. Kortikosteroidi, citostatici i drugi lekovi koji izazivaju supresiju imunog sistema, mogu da utiču na pojavu infekcije izazvane Candidom albicans.

Kako tačno lekar imunolog može da Vam pomogne?

Sve situacije u kojima se desi da Candida albicans počne da ispoljava patološka dejstva vezana su za poremećaj funkcije imunog sistema, te se i lečenje ove  uporne i hronične gljivične infekcije uglavnom bazira na oporavku funkcije imunog sistema.

Nekada je za oporavak funkcije imunog sistema dovoljno promeniti način ishrane, uvesti u redovnu praksu jačanje organizma fizičkom aktivnošću, ili početi sa upotrebom suplemenata.

Postoje situacije u kojima je imuni sistem značajnije oštećen pa je neophodno uraditi i ispitivanje imuniteta i provera da li u organizmu postoji bilo koja druga infekcija, ili nekada i malignitet, koji utiču na pojavu patoloških efekata Candide albicans.

U Poliklinici i laboratoriji Bocokić moguće je utvrditi uzroke pojave Candide albicans i to ne sledeći način:

  • Detaljno ispitivanje imuniteta ( otkrivanje primarnih i sekundarnih imunodeficijencija). Ova stanja redovno prati pojava candide i mogu veoma ozbiljno da remete celokupno zdravlje
  • Ispitivanje postojanja šećerne bolesti- pouzdano se zna da usled pojave povišenog nivoa šećera u krvi dolazi do češćeg nastanka gljivičnih infekcija
  • Ispitivanje hormonskih poremećaja- u sklopu endokrinoloških poremećaja, možće se javiti candida na koži i sluzokožama
  • Ispitivanje sumnje na tumor ( analize tumorskih markera). U svakom slučaju maligne bolesti, moguća je češća pojava candide
  • Ispitivanje virusa ( HIV virus gotovo uvek prati jaka gljivična infekcija Candidom albicans).
  • Ispitivanje postojanja polno prenosivih bolesti– svaka vaginalna infekcija ili infekcija uretralnih puteva kod mušakarac može da dovede do pojave vaginalne candidijaze ili balanitisa, tj. upale sluzokože genitalnih organa, koju karakteriše jak svrab i pojava mlečno belog gustog sekreta
  • Utvrđivanje prisustva Helico bakterije ili parazita na nivou digestivnog trakta- oni mogu dovesti do bujanja Candide albicans u crevima i do pojave simptoma od strane digestivnog trakta, koji nekada pored prolivastih i čestih stolica, dovode i do ozbiljnog gubitka kilograma

Tek nakon urađenih kompletnih ispitivanja, lekar se može rešiti na primenu terapije, koja može biti lokalna-sa primenom određenih masti ili krema, ili može biti sistemska, kada se koriste tablete ili u najtežim slučajevima i infuzioni rastvori za tretiranje gljivične infekcije.

Za ispitivanje imunog sistema, i celokupnog zdravstvenog stanja u kome može da dođe do pojave Candide, možete zakazati termin kod lekara imunologa- dr Aleksandra Bocokić. Cena termina je 4200 din. a dalji tok ispitivanja i lečenja zavisi od simptomatologije koju imate.

Vaš lekar

dr Aleksandra Bocokic

U Poliklinici Bocokić,
lekar imunolog je dr Aleksandra Bocokić


Zakažite pregled

Pozovite nas na 018/572-795 ili zakažite pregled online