Utvrđivanje trudnoće- β HCG

Rano i pouzdano laboratorijsko utvrđivanje trudnoće- Hormon β HCG

Utvrđivanje trudnoće u laboratorijskim uslovima je veoma jednostavno, zahvaljujući parametru koji se naziva β HCG. Ovaj hormon počinje da se stvara odmah nakon usađivanja oplođene jajne ćelije u matericu i naziva se hormonom trudnoće.

 

Kada se najranije može laboratorijskim putem utvrditi trudnoća?

Iako se u organizmu odmah nakon implantacije oplođene jajne ćelije beleži porast nivoa β HCG, da bismo imali evidentno registrovanje porasta nivoa i u krvi majke u laboratorijskim uslovima, potrebno je da prođe bar 11 dana od dana začeća.


Po čemu se razlikuje test na trudnoću urađen u laboratoriji od testa na trudnoću koji se radi u kućnim uslovima?


Kako se radi test na trudnoću u laboratoriji?

Test se radi iz venske krvi, najbolje u jutarnjim časovima. Kao i za sve ostale analize, preporučeno je da se i ova analiza radi na prazan stomak. Ukoliko se uzorkovanje izvrši do 10 h, rezultat možete očekivati istog dana, do 16h.

Nivo β HCG koji je manji od 5 mIU/ml, ukazuje da je test na trudnoću NEGATIVAN.

Nivo β HCG koji je veći od 25 mIU/ml, ukazuje da je test na trudnoću POZITIVAN.

Vrednosti između 5 mIU/ml i 25mIU/ml ukazuju da je analizu potrebno ponoviti, najčešći u roku od 48 h, jer će već tada nivo β HCG porasti dovoljno, kako bismo sa sigurnošću rekli da je test na trudnoću pozitivan.

Da li se tokom trudnoće menja nivo β HCG?

Da. Nivo β HCG se menja iz sata u sat i kako beba napreduje, povećavaće se i nivo ovog hormona. Iz tog razloga, moguće je da će vas u početku lekari češće upućivati na ovu analizu, jer se njenim porastom potvrđuje normalan rast bebe.

Ukoliko nivo β HCG ne raste na samom početku trudnoće, to ukazuje na problem sa razvojem ploda i veliki je rizik od pobačaja. Smanjenje nivoa β HCG za 35- 47% u periodu od dva dana- ukazuje na preteći pobačaj.

Danas se često primenjuje i termin hemijske trudnoće– to znači da je u laboratoriji evidentiran porast nivoa β HCG, a odmah zatim i pad, te se na ultrazvuku ne primećuje pojava žumančane kese embriona i nema napredovanja embriona, iako su prisutni svi simptomi trudnoće- mučnina u jutarnjim časovima, izostanak ciklusa, blagi osećaj umora i slabosti.

Takođe- nedovoljan porast β HCG ili stagniranje u nivou, može biti znak ektopične trudnoće (vanmateričnog razvoja ploda) i u tom slučaju se ODMAH morate javiti lekaru.

Na sledećoj tabeli možete videti vrednosti i porast nivoa β HCG u prvoj polovini trudnoće

 

Da li porast nivoa β HCG utiče na promenu raspoloženja?

Inicijalni i nagli porast nivoa hormona trudnoće utiče na promenu raspoloženja. Najčešće su žene na početku trudnoće veoma emocionalne, a osim toga, porast nivoa β HCG se smatra odgovornim i za pojavu jutarnje mučnine, grudi postaju tvrđe i bolne, a javlja se i osećaj umora.


Da li se na osnovu nivoa β HCG može posumnjati i na blizanačku/ višeplodnu trudnoću?

Da. Blizanačka trudnoća uvećava vrednosti β HCG za 30 do 50 posto, tako da će na samom početku trudnoće, dok se plodovi još uvek ne mogu videti na ultrazvuku,  nivo B HCG biti oko 200-1750 mIU/ml


Da li na osnovu nivoa β HCG mogu znati da li je beba muškog ili ženskog pola?

Iako su određenim naučnim studijama pokazane korelacije između vrednosti nivoa β HCG i pola deteta, nivo B HCG se ne koristi za dokazivanje pola ploda. Najčešće se pol deteta određuje ultrazvučnim pregledom, ali i perinatalnim testovima.


Da li mogu imati povećan nivo β HCG, a da nisam trudna?

Da. Povećan nivo β HCG, koji nije vezan za stanje trudnoće, obično ukazuje na neko tumorsko oboljenje ili bolest posteljice. Kod muškaraca povećan nivo B HCG najčešće ukazuje na tumor testisa.

Koja je procedura i kako mogu da odredim nivo β HCG?

Kao i za sve ostale laboratorijske analize, određivanje nivoa β HCG u laboratorijskim uslovima podrazumeva uzimanje venske krvi, koje je najbolje izvršiti u jutarnjim časovima, na prazan stomak.

Laboratorija u sklopu Poliklinike Bocokić radi svakog radnog dana, i subotom od 8h ujutru.

U zavisnosti od toga kada se izvrši uzimanje krvi- analiza će biti gotova, ili istog dana, ili sutradan ujutru. Cena ove analize je 1200 din. Dodatno se naplaćuje i uzimanje materijala 150 din.

Za sve dodatne informacije, možete se obratiti i našem osoblju.