Lečenje prostate

U Poliklinici Bocokić, u sektoru za urologiju, može se obaviti i pregled prostate.

Tokom godina prirodno dolazi do uvećanja prostate, što može izazvati pojavu određenih simptoma i dovesti do potrebe za urološkim pregledom.

 

Koji su simptomi uvećane prostate?

Prvi i najizraženiji simptom je učestalo mokrenje. Mokrenje postaje veoma često, a javlja se i tokom noći. Pored učestalog mokrenja, usled uvećanja prostate, mokrenje može da bude i hitno, a mlaz mokraće veoma tanak, može da se javi čekanje na mokrenje ili nemogućnost da se bešika u potpunosti isprazni.

 

Kompletan pregled prostate

U tom slučaju, potrebno je da uradite kompletan pregled prostate, koji podrazumeva:

  • Urološki pregled ( kako izgleda urološki pregled?) Cena: 4200 din.
  • Digito-rektalni pregled prostate– podrazumeva da lekar opipa strukturu prostate i proveri da li se ona proširila na okolna tkiva. Ovaj pregled je veoma bitan za postavljanje diferencijalne dijagnoze bolesti prostate. Cena: 2000 din.
  • Ultrazvučni pregled prostate i bešike– je jednostavna metoda za određivanje veličine prostate i pregled okolnog tkiva, kao i za procenu ispražnjenosti bešike nakon mokrenja. Za ovaj pregled neophodna je priprema, da najmanje sat vremena pre pregleda ne mokrite i pijete dosta vode. Cena 3700 din.  (saznaj više: ultrazvuk u urologiji)
  • Određivanje tumorskog markera PSA– Kako bi se isključilo maligno oboljenje prostate potrebno je da jednom godišnje uradite i PSA- tumorski marker prostate.
    PSA tumorski marker za prostatu se radi uzimanjem uzorka venske krvi, i to se u našoj laboratoriji može uraditi svakog radnog dana, od 8h ujutru. Za izvršenje ove analize nije potrebna posebna priprema, ali se uzimanje uzorka krvi vrši na prazan stomak. Cena : 900 din. (saznaj više: PSA tumorski markeri)
    Napomena*- Određivanje vrednosti PSA ne sme se vršiti odmah nakon digito- rektalnog pregleda prostate, već desetak dana kasnije.

Testirajte Vašu prostatu: UPITNIK

Za više informacija o ostalim laboratorijskim analizama pogledajte stranu laboratorija Bocokic ili pozovite telefonom na 018/572-795.

 

Vaši lekari

dr Ljubiša Bocokić     dr Zoran Đorđević     dr Nenad Marković    dr Goran Luković

Ispitivanje bolesti prostate je timski posao, koji rade urolozi, dr Ljubiša Bocokić– urolog,  dr Zoran Đorđević– urolog, dr Goran Luković– urolog, kao i radiolog, dr Nenad Marković, uz podršku tima naše medicinske laboratorije.


Zakažite pregled

Pozovite nas na 018/572-795 ili zakažite pregled online