Lečenje prostate

U Poliklinici Bocokić, u sektoru za urologiju, može se obaviti i pregled prostate.

Tokom godina prirodno dolazi do uvećanja prostate, što može izazvati pojavu određenih simptoma i dovesti do potrebe za urološkim pregledom.

 

Koji su simptomi uvećane prostate?

Prvi i najizraženiji simptom je učestalo mokrenje. Mokrenje postaje veoma često, a javlja se i tokom noći. Pored učestalog mokrenja, usled uvećanja prostate, mokrenje može da bude i hitno, a mlaz mokraće veoma tanak, može da se javi čekanje na mokrenje ili nemogućnost da se bešika u potpunosti isprazni.

U tom slučaju, potrebno je da uradite kompletan pregled prostate, koji podrazumeva:

  • Urološki pregled ( kako izgleda urološki pregled?) Cena: 2400 din.
  • Digito-rektalni pregled prostate– podrazumeva da lekar opipa strukturu prostate i proveri da li se ona proširila na okolna tkiva. Ovaj pregled je veoma bitan za postavljanje diferencijalne dijagnoze bolesti prostate. Cena: 2000 din.
  • Ultrazvučni pregled prostate i bešike– je jednostavna metoda za određivanje veličine prostate i pregled okolnog tkiva, kao i za procenu ispražnjenosti bešike nakon mokrenja. Za ovaj pregled neophodna je priprema, da najmanje sat vremena pre pregleda ne mokrite i pijete dosta vode. Cena 2800 din.  (saznaj više: ultrazvuk u urologiji)
  • Određivanje tumorskog markera PSA– Kako bi se isključilo maligno oboljenje prostate potrebno je da jednom godišnje uradite i PSA- tumorski marker prostate.
    PSA tumorski marker za prostatu se radi uzimanjem uzorka venske krvi, i to se u našoj laboratoriji može uraditi svakog radnog dana, od 8h ujutru. Za izvršenje ove analize nije potrebna posebna priprema, ali se uzimanje uzorka krvi vrši na prazan stomak. Cena : 900 din. (saznaj više: PSA tumorski markeri)
    Napomena*- Određivanje vrednosti PSA ne sme se vršiti odmah nakon digito- rektalnog pregleda prostate, već desetak dana kasnije.

Testirajte Vašu prostatu: UPITNIK

Za više informacija o ostalim laboratorijskim analizama pogledajte stranu laboratorija Bocokic ili pozovite telefonom na 018/572-795.

 

Vaš lekar

Ispitivanje bolesti prostate je timski posao,
koji rade urolozi, dr Ljubiša Bocokić– urolog,  dr Zoran Đorđević– urolog, dr Branko Potić– urolog, kao i radiolog, dr Nenad Marković, uz podršku tima naše medicinske laboratorije.


Zakažite pregled

Pozovite nas na 018/572-795 ili zakažite pregled online